Kontakty arrow Jak pečovat o pleť

Hlavní menu

Kontakty
Úvod
......................................................
Kadeřnictví a modeláž nehtů
Kosmetika
Vizážistika
Manikúra - pedikúra
Manuální lymfodrenáže
Masáže
......................................................
Galerie
Partneři - Zpětné odkazy
......................................................
ČLÁNKY
Jak pečovat o pleť

Kdo je zde?

Jak pečovat o pleť Tisk
Napsal Administrator   

Jak máme, měli bychom, můžeme pečovat o svou pleť

V obecných představách bývá kůže považována za sice nezbytný, avšak jednoduchý obal lidského těla, tvořící jednoduše složenou slupku, která pokrývá tělo a jeho orgány a sama o sobě je bez velkého významu a významnějších  funkcí. Z tohoto pohledu a pod tímto zorným úhlem se s ní také většinou zachází.

Kůže je však nejen „ obalem“ chránícím celý vnější povrch těla, ale i důležitým orgánem s mnoha pro život nezbytnými nebo alespoň významnými funkcemi.

Pokud chceme hovořit o kůži obličeje, zde používáme výrazu „ pleť“.   Pleť bývá z kosmetického hlediska zpravidla členěna na pleť suchou, smíšenou, normální a mastnou.  Jak jednoduché,  zdá se. Je však mít stále na paměti, že i v rámci zděděného typu pleti se pleť v průběhu života mění a její kvalita je ovlivňována vlivy z vnějšího prostředí ( sluneční záření, volné radikály, teplotní výkyvy, horko, mráz, suché prostředí ………), z vnitřního prostředí ( špatná životospráva, špatný pitný režim, únava, nedostatek spánku, stres……).   Díky tomuto působení můžeme dále hovořit o dalším členění typu pleti na pleť citlivou,  pleť s rozšířenými žilkami, pleť aknózní, dysseborrhoickou, pleť unavenou, stresovanou, zralou, stárnoucí.

Abychom všem těmto zmíněným nežádoucím projevům pleti předcházeli, musíme o ni dobře, pečlivě a soustavně pečovat. Péči provádíme vhodně zvolenými kosmetickými přípravky, u kterých si musíme v prvé řadě uvědomit, jakého účinku jimi chceme dosáhnout a co od nich požadujeme.

  • U normální pleti požadujeme osvěžení, udržení tonizace pleti, zachování správné hydratace.
  • U normální stárnoucí pleti  - kromě tonizace je nutné též i regenerace , rehydratace.
  • U suchých pletí požadujeme hydrataci, prokrvení ( hyperemizaci), zvláčnění  - promaštění.
  • U suchých stárnoucích pletí požadujeme kromě toho též regeneraci a rehydrataci.
  • U mastných pletí požadujeme adstringentní, antiseborrhoický a změkčující účinek s možností odstranění zhrubělé rohové vrstvy.
  • U mastných stárnoucích pletí požadujeme kromě uvedených účinků ještě regenerační a hydratační působení. Je dokázáno, že se zřetelem k zvýšené tvorbě olejovitého mazu, a tím k větší ochraně povrchu kožním filmem, dochází u této pleti k stárnutí mnohem pomaleji ( silnější vrstva mazu zabraňuje odpařování vody z pokožky).
  • U dysseborrhoických pletí s výraznými komedony , popř. se začínajícími projevy akné -požadujeme účinky nejen adstringentní, ale i protizánětlivé a změkčující, umožňující šetrné hluboké čištění pleti a zklidňující po hlubokém čištění.
  • Pro citlivou pleť, případně s rozšířenými žilkami volíme přípravky s účinkem uklidňujícím a protizánětlivým. V žádném případě nesmíme používat přípravky prokrvující ( hyperemizační).
  • Pro pleť s nepravidelnou pigmentací je základním požadavkem u přípravků jejich schopnost bělení pleti.

Pleť je zdrojem informací o každém z nás: kromě genetického dědictví nám odhalí způsob našeho života. Pokud je tvář zrcadlem duše, pleť je bezpochyby nejživějším projevem nitra každé bytosti a její vzhled se významnou měrou uplatňuje v mezilidské komunikaci, bývá jím ovlivněn první dojem, který získáme při setkání s neznámým člověkem a často určuje vzájemné vztahy.